Salut
Log in

Ultimele articole


 • Vestea pe care o asteptau toti romanii

   

  Sondaj in randul analistilor: Monedele din Europa Centrala si de Est, inclusiv leul, se vor aprecia in 2015

  Soliditatea economiilor din Europa Centrala si de Est va contribui la aprecierea monedelor din regiune, inclusiv a leului, in 2015, dupa scaderile inregistrate in ultimele saptamani, potrivit unui sondaj realizat de Reuters in randul analistilor.

  Chiar si asa, inflatia scazuta din Europa va continua sa reprezinte un risc pentru monede, prin alimentarea asteptarilor de reducere a dobanzilor de catre bancile centrale, considera analistii.

  Zlotul a atins in ultimele saptamani cel mai redus nivel din ultimii doi ani si jumatate, iar forintul un minim al ultimilor trei ani, in raport cu euro, datele economice indicand incetinirea cresterii economice.

  Intre timp, ambele monede au recuperat partial pierderile, dar persista riscul ca preturile scazute ale petrolului sa mentina negative ratele inflatiei, incalcand tintele bancilor centrale.

  Zlotul s-ar putea aprecia cu 4,7% in raport cu euro pana la sfarsitul acestui an, fata de nivelul de 4,125 unitati pentru uneuro atins la inchiderea de marti, un nivel mai slab comparativ cu cel de 4,1034 unitati pentru un euro anticipat acum o luna.

  "Politica monetara a Poloniei va ramane unul dintre factorii de risc pentru zlot, fiind posibil ca deflatia sa se fi accentuat in decembrie", a declarat Dorota Strauch, analist la banca Raiffeisen in Polonia.

  Forintul s-ar putea aprecia cu 3,2% in acest an, la 310 unitati pentru un euro, leul cu 2,2%, la 4,4 unitati pentru un euro, iar coroana ceha cu 1,1%, la 27,375 unitati.

  Estimarile de crestere economica de circa 3% in Ungaria si Polonia in 2015 contrasteaza cu stagnarea zonei euro. Soliditatea balantelor de plati si nivelul relativ ridicat al dobanzilor ar putea sustine aprecierea forintului si a zlotului, considera Radomir Jac, analist la Generali Investments CEE.

  "Cu toate acestea forintul va fi in mod special vulnerabil la speculatii legate de inasprirea politicii monetare in Statele Unite, iar acest factor ar putea necesita majorarea dobanzilor in Ungaria, spre sfarsitul anului 2015", a adaugat Jac.

  Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis miercuri sa reduca rata dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 2,5% pe an, nou minim istoric, concomitent cu ingustarea coridorului simetric format din ratele dobanzilor facilitatilor permanente la 2,25 puncte.

  Masura a fost anticipata de majoritatea analistilor, inflatia fiind sub tinta BNR, si a declansat speculatii ca Polonia si Ungaria vor proceda la fel.

  Cursul anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut miercuri cu 0,22 de bani, la 4,4960 lei/euro.

  Referinta a urcat marti cu 0,09 bani, la 4,4982 lei/euro. Un nivel mai ridicat a fost inregistrat, la fel ca pentru sedinta de luni, pe 19 martie 2014, cand euro a fost cotat la 4,4997 lei. In debutul anului 2014, cursul a urcat spre 4,55 lei/euro.

  Forintul a stagnat miercuri fata de euro, iar zlotul s-a apreciat cu 0,2%.

  Gergely Urmossy, analist la Erste Bank in Budapesta, considera ca banca centrala a Ungariei nu va urma exemplul majorarilor de dobanzi asteptate in SUA in cursul acestui an, chiar cu pretul devalorizarii forintului.

   

   

   

   

   

  Read more »
 • Revenirea "bomba" care poate porni revolutia la Barcelona!

   

  Un val de controverse a invaluit in aceasta saptamana Barcelona, dupa ce clubul catalan s-a despartit de directorul sportiv Andoni Zubizarreta si de adjunctul acestuia - Carles Puyol

  •Clubul sta pe un butoi cu pulbere. Si nu doar din pricina concedierii lui Zubizarreta, ci si a tensiunilor dintre Messi si Luis Enrique

  Invinsa in ultima etapa de Real Sociedad, scor 0-1, Barcelona s-a confruntat in ultimele zile cu o criza severa. Clubul catalan s-a despartit de directorul sportiv Andoni Zubizarreta, concediat in urma unor contre cu conducerea administrativa, dar si de simbolul Carles Puyol, cel care ocupa functia de adjunct al lui "Zubi".

  Mai mult, Barca s-a confruntat cu un scandal intern si la nivelul lotului, dupa ce Lionel Messi s-a certat cu antrenorul Luis Enrique, absentand chiar de la un antrenament.

   Aflata pe un butoi cu pulbere, Barcelona are in fata un an greu, iar un trofeu este cel care poate salva clubul.

  Un anunt surprinzator a fost facut, insa, ieri, cand presedintele Josep Maria Bartomeu a anuntat cava organiza alegeri in aceasta vara. Bartomeu, cel care l-a inlocuit pe Sandro Rosell in functia de presedinte, dupa scandalul "banilor negri" luati de acesta, a spus ca va incerca prin aceasta masura sa detensioneze situatia.

  Bartomeu isi va pune la bataie postul in vara acestui an, dar spune ca totul este spre binele clubului, castigatorul alegerilor urmand sa aiba parte de o mai mare sustinere.

  Aflat pe lista posibililor candidati, Joan Laporta, fostul presedinte al clubului, e gata sa revina in prim plan.

  Omul care a luat 12 trofee cu Barcelona a dezvaluit in premiera ca este pregatit si ca doreste sa ocupe din nou functia de presedinte al clubului catalan.

  "As fi pregatit pentru alegeri, dar ramane de vazut daca imi voi depune candidatura", a spus Laporta.

  "Voi face anuntul la momentul potrivit, pentru ca vreau sa mentin stabilitatea la club", a mai spus acesta.

  Read more »
 • Steaua, super meci de pregatire cu Borussia Dortmund: "Da, e batut in cuie!"

  otul Stelei se reuneste vineri, la ora 10:00, la stadionul Ghencea.

  Steaua si-a programat doua turnee de pregatire in aceasta iarna, in Spania si Turcia, si va avea ocazia sa intalneasca o fosta finalista de Champions League, Borussia Dortmund.

  Lotul Stelei se reuneste vineri dimineata, la stadionul Ghencea, urmand ca sambata sa plece in primul cantonament.

  Delegatia Stelei se va caza in complexul Olivia Nova din Alicante, iar saptamana viitoare jucatorii lui Galca vor avea parte de un amical de lux.

  "Da, e batut in cuie, este stabilit. Meciul cu Borussia Dortmund se va juca pe 17 ianuarie", a confirmat Valeriu Argaseala la DigiSport.

   Cantonamentul din Spania va dura pana pe 23 ianuarie, urmand ca pe 25, Steaua sa plece in Antalya. Celelalte meciuri de pregatire nu au fost anuntate inca.

  Read more »
RSS